Istraživanje tržišta – temelj uspješnog poslovanja

Istraživanje tržišta – temelj uspješnog poslovanja

Istraživanje tržišta, trendova i ciljane skupine potrošača jedan je od temelja svakog ulaska u poslovni svijet, a tvrtkama će osigurati sigurnije mjesto na tržištu.

Bez obzira je li riječ o velikim tvrtkama ili malim obrtima, prije svakog ulaska u poslovni svijet potrebno je napraviti konkretan plan. Prije puštanja nekog proizvoda ili usluge na tržište, ništa nije važnije od dobre pripreme, koja se većim dijelom odnosi na istraživanje ciljanog tržišta, njegovih potrošača i njihovih navika. Tek tada možemo biti sigurni u kojem smjeru trebamo ići te da će proizvod ili usluga u potpunosti odgovarati potražnji na tržištu.

Donošenje kvalitetnih i pametnih poslovnih odluka uvelike ovisi o ovom stadiju poslovanja. Podrobnim istraživanjem ciljanog tržišta već u samom startu možemo umanjiti rizik nesigurnog poslovanja i od samog početka uspostaviti kvalitetniju komunikaciju s klijentima. Sam proces istraživanja tržišta može se podijeliti u nekoliko osnovnih dijelova.


Tko su ciljani potrošači?

Prvi dio odnosi se na definiranje ciljanog tržišta, odnosno potrošača kojima planiramo ponuditi svoj proizvod ili uslugu. Ovaj proces obuhvaća definiranje potrošača na polju demografije, prostora i životnih navika. Tek tada znati ćemo točno kome bi naš proizvod mogao savršeno odgovarati. Također je potrebno istražiti i njihove potrošačke navike, a po potrebi tada i vlastiti proizvod ili uslugu možemo dodatno modificirati kako bi bila u potpunosti u skladu s onime što klijentima treba.

Uz navedeno, uvijek bi bilo dobro provjeriti i prijašnje trendove u potrošnji ciljane skupine klijenata, kako nakon izlaska na tržište ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Ovi bi nam podaci također trebali dati uvid u to što prvih nekoliko mjeseci možemo očekivati kada je u pitanju financijski aspekt poslovanja.


Provjera konkurencije

Jednom kada ste jasno odredili smjernice koje se tiču ciljane potrošačke skupine, također je potrebno istražiti i konkurentske tvrtke, odnosno uvjeriti se da klijentima možemo ponuditi proizvod ili uslugu koja se po nečemu razlikuje od konkurencije, i koja će privući njihovu pozornost.

Ovaj se proces može jednostavno obaviti brzim istraživanje putem interneta, odnosno provjerom web stranice tvrtke i osnovnih informacija. U ovoj fazi poželjno bi bilo napraviti popis prednosti koje konkurencija ima u odnosu na Vašu tvrtku, kako biste konkretnim mjerama unaprijed mogli reagirati i poboljšati funkcioniranje vlastitog poslovanja ili kvalitetu usluga i proizvoda. Provjerite i njihov način oglašavanja, kao i područje u kojem najviše djeluju.  


Dugoročni trendovi

Treći dio odnosi se na praćenje trendova imajući u vidu širu sliku. Ovo se prvenstveno odnosi na istraživanje šireg tržišta, odnosno praćenje trendova i predviđanje njihove budućnosti. Nešto što je trenutno izuzetno popularno, možda će već za nekoliko mjeseci potrošačima jednostavno dosaditi i prijeći će na neki drugi proizvod ili uslugu za koju smatraju kako im može više toga ponuditi. Stoga je važno pronaći proizvod, uslugu, ali i način njihova predstavljanja koji će zainteresirati potrošače, a isto tako dulje vrijeme moći računati na opstanak na tržištu.

Prije samog upuštanja u poslovni svijet neke od navedenih koraka moguće je samostalno obaviti, no mnoge se mlade tvrtke i obrti nerijetko odlučuju za pomoć stručnjaka na ovom području. Riječ je o savjetnicima koji svojim klijentima osiguravaju konzultantske usluge i izradu poslovnog plana, a iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo i duboko razumijevanje trendova na tržištu. Tvrtke koje se bave upravo ovom djelatnošću, brzo i jednostavno možete pronaći na portalu Moja Djelatnost.