Prvi dojam zlata vrijedi – osmislite logo koji drugi žele kopirati!

Prvi dojam zlata vrijedi – osmislite logo koji drugi žele kopirati!

Dobro osmišljen logo pola je puta do uspjeha, a prilikom njegovog nastanka važno je razumijeti trendove na tržištu.

Kada je riječ o vizualnom identitetu tvrtke, ono što će ju učiniti prepoznatljivom je logo, koji bi trebao biti izrađen tako da privuče pažnju svojom originalnošću. Jedan od poznatijih primjera je Adidas, poznati proizvođač sportske odjeće i obuće. Iako postoje varijacije ovisno o kolekciji, tri crte ono su što je svima dobro poznato, a kada su posložene jedna do druge u logo, zapravo predstavljaju planinu, odnosno prepreku koju svaki sportaš treba prijeći kako bi došao do vrha. Ovaj jednostavan logo danas je jedan od najprepoznatljivijih, u svim dijelovima svijeta.


Upravo je logo ono što može ostaviti snažan prvi dojam. Logo je zapravo prvo predstavljanje tvrtke i njenih usluga potencijalnim klijentima. Iako logo nije jedini faktor koji doprinosi odlučivanju za kupnju određenog proizvoda, on zasigurno igra veliku ulogu u samom procesu odlučivanja. Logo klijentima o samoj tvrtki govori svojom upotrebom boja, fontom i oblicima od kojih je sastavljen, a mogućnosti su na ovom području zaista velike.

Brojne tvrtke već su prepoznale logo kao pokretačku snagu svog poslovanja i dokazale kako tvrtka može biti prepoznatljiva upravo zbog svog vizuala. Tvrtka čiji logo je precizno izrađen, sa smislom i uloženim trudom, odmah je percipirana kao ona koja je u potpunosti posvećena svom poslu, pa samim time klijentima nudi i kvalitetne usluge i proizvode.


Stvaranje identiteta

Identitet tvrtke zapravo je većim dijelom sadržan u osmišljavanju logotipa, a taj bi proces trebalo razraditi na samom početku, odnosno zapitati se – kako želimo da našu tvrtku percipiraju klijenti i budući partneri? Odabirom poruke koju želite poslati biti ćete i bliže tome kako bi Vaš budući logo trebao izgledati.

Samu izradu prepustiti ćete profesionalcima, no prilikom predstavljanja svojih ideja postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kada želite izraditi kvalitetan logo:

  1. Trebao bi u potpunosti odgovarati profilu ciljane publike. Kvalitetan logo ne mora nužno biti vizualno upadljiv, već je važno da odgovara Vašoj djelatnosti i uslugama. Primjerice, kada je riječ o dječjoj igraonici, jasno je da će logo biti sastavljen od vedrih boja i mnogo detalja, što ne može biti slučaj s recimo odvjetničkim uredom.
  2. Jednostavnost za čitanje također je zlatno pravilo. Brojne vizuale viđamo u prolazu, i ako ih u svega nekoliko sekundi ne možemo pročitati, zeško da ćemo zadržati svoj pogled na njemu i upamtiti ga.
  3. Originalnost prije svega, stoga bi Vaš logo trebao biti drugačiji od konkurentnih, kako bi privukao pažnju publike. Naravno da se inspiracija može potražiti na postojećim vizualima, no ono što bi trebalo napraviti je pronaći element koji će mu osigurati potpunu originalnost.
  4. Ono što je možda i najvažnije - logo bi trebao biti prilagodljiv različitim medijima, odnosno trebao bi jednako funkcionirati u bilo kojoj veličini kada je njegovo plasiranje u medije u pitanju.


Kada su kvalitetan logo i njegova izrada u pitanju, taj je posao najbolje prepustiti grafičkim dizajnerima koji prate sve trendove i dati će Vam koristan savjet kada je osmišljavanje vizuala u pitanju. Portal Moja Djelatnost i tvrtka Azut Digital u tome Vam itekako mogu biti od pomoći! Stručni dizajneri na portal će uklopiti Vaš logo i od njega izraditi vizualno upečatljiv banner koji će svim posjetiteljima stranice skrenuti pozornost na Vašu djelatnost.

Dizajn logotipa proces je kojeg svake godine zahvaćaju brojne promjene, ovisno o potražnji i preferencijama tržišta. Stručnjaci na ovom području kažu kako su ove godine u trendu jarke boje, ali i jednostavne, geometrijske linije i oblici. Neka Vam ovo bude odlična polazna točka u kreiranju logotipa, kojeg dalje možete otiskivati na razni promotivni materijal, promovirati na društvenim mrežama i u potpisu svog maila – mogućnosti je zaista mnogo, a kvalitetno izrađeni logotip upravo je ono što će privući brojne klijente!